Mint az embereknél, úgy az állatoknál is megfigyelhetőek a sztereotíp mozgászavarok, azaz az önkéntelen, ritmusosan ismétlődő mozgások. Ezeknek a mozgásoknak kiváltó okuk lehet az unalom, feszültség vagy az elfoglaltság hiánya, de különösebb funkciójuk nincs, mint a figyelem lekötése.

 


Ezt a bejegyzést igazából azért írom, mert láttam egy cikket a papagajidomitas.hu weboldalon, ami ezzel a témával foglalkozik és rájöttem, Sanyinak is vannak ilyesfajta "gondjai". Kicsit jobban utánnajártam ennek a dolognak és úgy gondoltam kibővítem picit a cikket.

 

Sanyi, mikor unatkozik, vagy éppen megunta a játékát a fényes tárgyakra izgul, ha nevezhetem így. A pupillája összeszűkül és a fejét emelgeti, furcsa ismétlődő hangok kiadásával, közben ráfokuszálva a fényes dologra (csavar a kalitkán vagy éppen a kalitka felső ajtajának zárja). Ilyenkor elkezdek hozzá beszélni vagy cuppogok, hogy eltereljem a figyelmét, általában ezeket követően abba is hagyja.  

Ezeknek mindaddig semmilyen káros hatásuk nincs, ameddig már nem elégszik meg a fényes dolgokkal és el nem kezdi tépni a tollát vagy a bőrét felsérteni, szerencsére nálunk ez még nem fordult elő, de törekszem a megelőzésre.

Tippek a mozgások ellen:

  • Minél több játék legyen a kalitkában, lehetőleg más más kinézetűek.
  • A sima rágni való játék mellett, tehetünk olyan játékokat a kalitkába, melyek más funkciókat szolgálnak. Ilyen például az ételkereső játék. Én már az EBBEN a bejegyzésben említett kupakos játékot alakítottam át ilyenné. A felfűzött kupakok közé gyümölcsöt rakok és jól rászorítom egymásra őket, hogy minél nehezebben tudja szétszedni. Ezzel jól elszokott szórakozni. De jó ötlet még kívülre pár golyó is, a kalitka tetején jól elvan velük.
  • Csőrkoptató
  • Nagy repülési tér, lehetőleg minél kevesebbet legyen bezárva.
  • Sanyi szokott még tévét is nézni vagy éppen a lámpa égőjébe mered bele pár percre.

Ha ezek sem válnak be, jövök én és elszórakoztatom valamivel. :)

 

Már nem nagyon merek ígérni, mert az ilyeneket sosem tartom be, de ahogy észreveszem levideózom és felrakom ide.
Addig is, a fent említett oldal írójának videója: