Mint ahogyan azt az előző bejegyzésben is említettem, Sanyi vedlik. Úgy gondoltam ez a téma van olyan fontos, hogy megérdemel egy bővebb kifejtést.

A madarak vedlése, általában évente egyszer fordul elő, költési időszak után, de a hőmérséklet, az étkezési szokások és a páratartalom is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy mikor kezdődik. Általában 2-3 hétig tart, mire az összes toll lecserélődik, de ez is hőmérséklet függő, más madárfajoknál hónapokig is tarthat a vedlés. A tollak először a fejen és a begyen hullanak ki, majd a farktollak és a szárnytollak is cserélődnek. A madarak stresszesek és a betegségekkel szemben kevésbé ellenállóak lesznek. Az étvágyuk megnő és fontos a vitaminok bevitele is.

Sanyi először a két farktollát hullatta el, de már a bögyén és a fején is látszanak a kis, még kinyílatlan tollacskák. A tollazata rendezetlen és itt-ott kopasz foltok vannak.
Ezen a fényképen nagyjából látszik a mostani állapota: 

Mivel már 3 hónapja a Meki által már említett acanashop.hu-ról rendelek minden tápot és felszerelést, az ehavi szokásos táp mellé most rendeltem vedlést és egészséges toll növesztést segítő vitamint, illetve egy gyümölcsös kiegészítő tápot is.


A táp, Versele-Laga Exotic Fruit:

Kiegészítő eleségként és jutalomfalatként adható, gyümölcsökkel és zöldségekkel kiegészített 600g-os magkeverék.
Amiket én felismertem benne:
Répa, ananász, sárgabarack, dió, banán, mogyoró és chili. Ezen kívül még rengeteg féle gyümölcs van.

A vitamin, Versele-Laga MUTA-VIT Liquid:
Metioninnal és ciszteinnel kiegészített, vitaminokat és aminosavakt tartalmazó, vedlést elősegítő oldat díszmadaraknak. Biztosít minden tápanyagot, ami az egészséges, ép, új tollazathoz szükséges.